Terugblik Bijeenkomst ‘Ga terug naar de Gevangenis!’

Publicatiedatum

Op 31 mei 2022 openden de Rijksmonumentale (cel)deuren van de Koepelgevangenis in Haarlem exclusief voor initiatiefnemers van herbestemmingen en relaties van het Restauratiefonds. Bekijk hier de impressie.

Koepelgevangenis Haarlem

In 2018 waren wij  'slechts op bezoek in de gevangenis’. Toen zat dit herbestemmingsproject nog in de conceptfase. Inmiddels is het project gerealiseerd en ‘Gaan we terug naar de Gevangenis'.

Het programma stond in het teken van kennis delen. Initiatiefnemer en projectdirecteur Paul van Joolingen vertelde een inspirerend verhaal over de complexe business case. Vervolgens was huurder en ondernemer Ruben Nieuwenhuis van Cupola XS aan het woord over de droom die hij heeft verwezenlijkt in dit herbestemde iconische gebouw. Tot slot nam financieel specialist Bernard Brons van het Restauratiefonds de initiatiefnemers mee in een volle bioscoopzaal in de mogelijkheden en actualiteiten die bij de  financieringsopgave kwamen kijken.  

Tijdens de rondleiding kregen de deelnemers een toelichting over de verduurzaming en herbestemming van het project. 

Bekijk video impressie

Over het project

De vraag bij zo’n herbestemming is: moet je alleen naar geld kijken of ook naar de maatschappelijke functie van een gebouw?

Paul van Joolingen | Projectdirecteur De Koepel 

Door samen te werken met Triodos is het voor ons mogelijk om onze laagrentende hypotheken in de financieringsstructuur in te passen.

Bernard Brons | Accountmanager Restauratiefonds 

Lees het projectverhaal
Tool

Welke financiering past bij mijn monument? 

Bent u ook bezig met een herbestemming van uw monument? Wilt u weten welke financiering het beste past bij uw situatie? Het Restauratiefonds helpt u alvast graag op weg met een handig tool.

Welke financiering past bij mij?
Whitepaper

Financiering en exploitatie bij herbestemming monument

De herbestemming van De Koepel als monumentaal pand inspireert vaak meteen tot allerlei mooie ideeën over herbestemming. Maar hoe betaalt u dat? Welke lessen uit de praktijk kunt u meenemen in uw project? Gunstige leningen en subsidies kunnen daarbij helpen. Wij maakten er een whitepaper over.

Download whitepaper