Terugblik bijeenkomst Watertoren Bollenstreek 31 oktober 2023

Publicatiedatum

Dinsdag 31 oktober organiseerde het Nationaal Restauratiefonds een inspiratiebijeenkomst over het circulair herbestemmen van monumenten. De bijeenkomst werd gehouden in de Watertoren Bollenstreek, een mooi en exemplarisch voorbeeld van een circulair herbestemd monument.

Watertoren Bollenstreek: inspiratiebron van een circulaire herbestemming van een monument

We kijken tevreden terug op een inspirerende middag. Samen met zo’n 60 gasten (initiatiefnemers en eigenaren) hebben we ons ondergedompeld in de wereld van het circulair herbestemmen van monumenten. Het programma bood afwisseling tussen kennismaken en kennis delen  en bevatte zeer inspirerende sprekers met waardevolle bijdragen op dit onderwerp.

Zo nam Leon van Ast namens Circulair West de gasten mee op een reis langs circulair  ondernemerschap waarbij de noodzaak, urgentie en kansen van de circulaire transitie centraal stonden. Presentatoren algemeen -directeur van Copijn Corry Siegers en landschapsarchitect Marjan Ketner, legden uit wat de relatie is tussen groen erfgoed en onze toekomst.

Met de Watertoren Bollenstreek als locatie voor de bijeenkomst koos de organisatie voor een  springlevend, circulair herbestemd monument. Het thema circulariteit is verankerd in de bedrijfsvoering van de onderneming AW Groep.

Ad Wijhout (AW Groep, oprichter en eigenaar van de Watertoren Bollenstreek) en architect Lars Bouwman hielden een inspirerende aftrap  en gaven de aanwezigen een inkijkje in het verhaal achter deze herbestemming.

"Ik geloof in een holistische benadering van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Sustainable Development Goals (SDG's) beschrijven dit aan de hand van 17 doelen." 

Ad Wijhout

Bekijk video

Bijeenkomst

Plenaire zaal watertoren

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief blijft u maandelijks op de hoogte van al het monumentennieuws.

Aanmelden
Mail ons

Bent u ook bezig met een herbestemming en wilt u onze bijeenkomsten niet missen? Mail ons info@herbestemming.nl.

Tool

Welke financiering past bij mijn monument? 

Bent u ook bezig met een herbestemming van uw monument? Wilt u weten welke financiering het beste past bij uw situatie? Het Restauratiefonds helpt u alvast graag op weg met een handig tool.

Welke financiering past bij mij?
Whitepaper

Financiering en exploitatie bij herbestemming monument

De herbestemming van De Koepel als monumentaal pand inspireert vaak meteen tot allerlei mooie ideeën over herbestemming. Maar hoe betaalt u dat? Welke lessen uit de praktijk kunt u meenemen in uw project? Gunstige leningen en subsidies kunnen daarbij helpen. Wij maakten er een whitepaper over.

Whitepaper