Vernieuwd Schiedams Monumentenfonds

Publicatiedatum

Nu ook voor energiebesparende maatregelen

Schiedams Monumentenfonds

Sinds 2003 kunnen eigenaren van gemeentelijke monumenten in de gemeente Schiedam voor de kosten van onderhouds- en restauratiewerkzaamheden een beroep doen op het Schiedams Monumentenfonds (voorheen Schiedams Restauratiefonds). Vanaf nu kunnen eigenaren dit ook doen voor energiebesparende maatregelen. De vernieuwde samenwerking tussen Gemeente Schiedam en het Nationaal Restauratiefonds werd vandaag bekrachtigd door burgemeester Lamers en de heer Kees-Jan Dosker, directeur van het Restauratiefonds, in een nieuwe overeenkomst.

De gemeente Schiedam en het Restauratiefonds werken al decennia samen aan het behoud van Schiedamse monumenten. Sinds 2003 beheert het Restauratiefonds het Schiedams Monumentenfonds waar eigenaren van gemeentelijke monumenten voor onderhouds- en restauratiewerkzaamheden een beroep op kunnen doen. Burgemeester Lamers: “We krijgen op dit moment veel vragen over de verduurzaming van monumenten en vinden het belangrijk om het fonds ook in te zetten voor dat doel – met behoud van de monumentale kwaliteit natuurlijk.”

Restauratiefonds maakt het verschil

Burgemeester Lamers: “De samenwerking met het Restauratiefonds heeft Schiedam en de eigenaren van monumentaal vastgoed veel gebracht. Het Restauratiefonds is expert op het gebied van financiering van monumenten en kan daardoor vaak het verschil maken in diverse projecten.” Een goed voorbeeld is het gemeentelijke monument Hoogstraat 180. De deskundige restauratie en de kleurenreconstructie van dit pand werden mede mogelijk gemaakt met een laagrentende lening uit het Schiedams Monumentenfonds. Het pand zet nu de toon voor de directe omgeving, waar diverse panden momenteel worden verbouwd. “De inzet van de eigenaar, een beetje geholpen door een gemeentelijke regeling, heeft zo een enorme impact op dit stukje stad.” 

Verduurzamen van monumenten

Kees-Jan Dosker: “We werken al bijna twintig jaar samen met de gemeente Schiedam. Daar zijn we heel blij mee. Monumenten hebben bewezen dat ze wel even meegaan. Maar hoe zorgen we ervoor dat ze ook voor de volgende generatie aantrekkelijk blijven? Hoe besparen we kosten en verhogen we tegelijkertijd het wooncomfort? Door te verduurzamen. Wij geloven dat alleen restaureren, dat wil zeggen het op elkaar houden van de stenen, geen zin heeft. Je moet er echt voor zorgen dat een monument gebruikt en beleefd wordt. Alleen dan houd je het springlevend. Ik vind het bijzonder mooi dat wij vandaag samen met de gemeente Schiedam de volgende, duurzame, stap zetten op onze weg naar springlevende monumenten.”

Over het Schiedams Monumentenfonds

Eigenaren van een gemeentelijk monument in de gemeente Schiedam kunnen een lening aanvragen voor de restauratiekosten of verduurzaming van hun monument. U leest hier meer over de lening tegen lage rente.

Meer informatie