Monument herbestemmen

Wilt u een monument restaureren en het een nieuwe bestemming geven, neemt u dan contact op met het Restauratiefonds. Wij financieren herbestemmingsprojecten en grootschalige restauraties van monumenten. Bovendien helpen we u bij het financieringsproces. We delen onze kennis over herbestemmingstrajecten met u, en bevorderen ook onderlinge kennisdeling. Zo zorgen we er samen voor dat monumenten die hun functie verloren hebben niet leeg hoeven te staan. Zij kunnen een nieuw leven krijgen, met behoud van de monumentale waarde van het pand.  

Kennis delen

Bent u ondernemer, vastgoedbeheerder, ontwikkelaar of erfgoedspecialist en wilt u aan de slag met grootschalige restauratie en herbestemming? Wij komen graag met u in contact, om kennis te delen.  

Het Restauratiefonds als kennisdeler:

 • We komen in een vroeg stadium in contact met initiatiefnemers en ondernemers met herbestemmingsplannen.
 • Als financier zien wij veel eigenaren en initiatiefnemers die deels voor vergelijkbare uitdagingen komen te staan. We zorgen dat u het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.
 • Waar mogelijk verbinden wij overheden, financiers en ondernemers. Wij weten namelijk als geen ander dat naast een financiering en (lokaal) draagvlak een goede samenwerking tussen ondernemers en overheid vaak de sleutel vormt tot een geslaagde herbestemming.
 • Het Restauratiefonds organiseert of neemt regelmatig deel aan bijeenkomsten en cursussen over herbestemming.  Wij vertellen u graag meer over onze cursussen. 
 • Op de website Herbestemming.nu delen wij kennis en praktijkvoorbeelden van en voor initiatiefnemers en betrokkenen van herbestemmingen. Kijk op herbestemming.nu. 

 

Bel mij terug

Vul uw gegevens in en wij bellen u binnen twee werkdagen terug.

Financieringsmogelijkheden bij herbestemming

Geen herbestemming is gelijk, ook uw project is uniek. Er bestaan dan ook geen standaardoplossingen voor de financiering. Vaak is er sprake van sprokkelfinanciering, een financiering die uit meerdere bronnen is opgebouwd. Wij bieden u hierbij persoonlijk maatwerk.

Het Restauratiefonds denkt met u als initiatiefnemer mee en komt bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium met u in gesprek om de (financiële) mogelijkheden te verkennen. Hier kunnen laagrentende leningen, onze Monumentenhypotheek (annuïtair) en samenwerking met andere banken, fondsen (zoals VSBfonds) en private investeerders elementen in vormen. Regelmatig biedt een financiering van het Restauratiefonds andere banken en investeerders vertrouwen en zekerheid en leidt dit tot nieuwe mogelijkheden voor initiatiefnemers.

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen een beroep doen op de Restauratiefondsplus-hypotheek. Bevindt uw project zich nog in de planfase? Misschien kunt u dan gebruik maken van de plankostenregeling of de wind- en waterdicht regeling. Voor eigenaren van niet-rijksmonumenten bieden wij regionale fondsen aan. Neemt u contact met ons op om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken. 

Heeft u een vraag?

remco
Onze herbestemmingsspecialist is Remco Vos. Bel hem via
06 22 39 23 48

Herbestemming downloads

whitepaper herbestemming
Een monumentaal pand inspireert vaak meteen tot allerlei mooie ideeën over herbestemming. Maar hoe dat te betalen? Alles begint met een goede financiering en een gezonde exploitatie. Gunstige leningen en subsidies kunnen daarbij helpen. Op onze website Herbestemming.nu kunt u de Whitepaper Financiering en exploitatie bij herbestemming monument downloaden. Ga naar de website. 

Lees meer over onze producten

 • Restauratiefondsplus-hypotheek

  • Restaureren

  Gaat u binnenkort een rijksmonument dat niet is geregistreerd als woonhuis  omvangrijk restaureren en/of onderhouden? Dan kunt u een laagrentende Restauratiefondsplus-hypotheek aanvragen. 

 • Monumenten-hypotheek (lineair)

  • Restaureren
  • Verduurzamen
  • Herbestemmen
  • Aankopen

  Bij een Monumenten-hypotheek (lineair) wordt er maandelijks een gelijk bedrag afgelost. Met deze lening met een marktconforme rente kunt u ook aanvullende kosten van uw monument financieren. 

Herbestemming: Van kraan tot hotel

Timelapse/montage: Kees Fopma, Captain Video

Lees meer over de Faralda Kraan

Lees meer over herbestemmingsprojecten

Download het artikel ‘Monumenten herbestemmen zaak van vasthoudende individuen’ uit Vastgoedmarkt en lees meer over onze visie op herbestemmen

Het Restauratiefonds wijst de weg en helpt als financier en klankbord.

Landgoed Hunderen: Het begint met visie

Het 17e eeuwse rijksmonumentale landgoed Hunderen in Twello, dichtbij Deventer, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Na een omvangrijke restauratie en verbouwing krijgen ouderen daar een veilige woonplek met 24 uur zorg onder handbereik.

Download de case over landgoed Hunderen

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?