Kom koffie drinken op een van deze 3 unieke locaties


Open Monumentendag laat elk jaar weer zien dat een monument meer is dan een stapel stenen: het is emotie! Elk gebouw heeft een eigen verhaal en vertelt iets over onze geschiedenis. Het Restauratiefonds zet zich in voor het behoud van deze bijzondere gebouwen en wil dat ze worden gebruikt, dat iedereen ervan kan genieten en dat erover wordt verteld. Wij zijn partner van Open Monumentendag omdat dit evenement mensen verbindt met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Dit jaar vieren wij dat op zaterdag 14 september met het openen van de deuren van drie van onze bijzondere eigenaren en wij bieden de bezoekers graag koffie aan bij onze koffiekar!

De oudste kerk van Arnhem: de Sint-Walburgiskerk

Walburgiskerk Arnhem

De Sint-Walburgiskerk is de oudste en enige middeleeuwse kerk van Arnhem, en in 1964 door Paus Paulus VI zelfs verheven tot basiliek. De kerk krijgt in 2020 een imposante vitrinetrap, een museum met religieuze voorwerpen, een stiltecentrum, appartementen en kantoren. De parkeerplaats aan de voorzijde zal plaats maken voor een park in Romaanse stijl. In de Sacramentskapel met middeleeuwse glas-in-loodramen komt een museum met relikwieën, zoals de tong van de heilige Sint Eusebius. Eigenaar Theo vertelt u op zaterdag 14 september graag over deze grootscheepse transformatie.

Benieuwd naar zijn verhaal?
Theo neemt u in kleine groepjes mee de kerk in.
Geopend:                            10.00 -  16.00 uur
Inschrijving rondleiding:   op locatie

Fantastisch brood op het kazerneterrein in Ede

Kazerneterrein Ede

Geen plaats in Nederland kent zo’n unieke verzameling kazernes als Ede: maar liefst zeven kazernes liggen naast elkaar aan de Nieuwe Kazernelaan. Eigenaar Joris komt uit een echte bakkersfamilie; in 1880 vestigde zich als de eerste 'Van Voorthuizen' als bakker in Lunteren. Zijn opa Teunis was de laatste die als bakker actief was. 'Jorisbrood' heeft zich gespecialiseerd in traditioneel Frans zuurdesembrood. De kazerneterreinen in Ede raken langzaam aan steeds meer bebouwd. En als de restauratie aan de Verbindelaarsweg 90 is voltooid, kun je er ook terecht voor een vers gebakken broodje met een kop koffie.

Nu al vast een kijkje nemen in deze toekomstige hotspot?
Kom voor een rondleiding!
Geopend:                            10.00 - 16.00 uur
Inschrijving rondleiding:   op locatie             

Een industriële locatie in Zutphen, waar je tot rust komt

IJsselstroom Zutphen

De Stoomwasserij is gebouwd in 1911 en was in bedrijf tot 1955. In 2009 is de IJsselstroom tot gemeentelijk monument verklaard vanwege de historische gelaagdheid van het pand, de sheddaken, de indeling van het woongedeelte en zeker ook de locatie van het gebouw. Dit geeft een hoog monumentale waarde. Het is een opvallend en zeer karakteristiek industrieel pand. Het was onder anderen eigenaar Silvester die de vervallen Stoomwasserij ombouwde tot een prachtige vergaderlocatie met gastenverblijf.

U bent van harte welkom voor een kop koffie en een bezoek aan het monument op zaterdag 14 september.
Geopend:                            10.00 - 16.00 uur  

Bent u geïnteresseerd in monumenten en wilt u zich laten informeren en inspireren?

Het Restauratiefonds heeft verschillende nieuwsbrieven waar u zich voor kunt inschrijven. Zo blijft u op de hoogte van alle actualiteiten en activiteiten.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief!


                                                                                                                                                                                                                                                                                           

 

*Headerfoto is van fotograaf Rolf Hensel