De zeven steegjes is nog steeds een hele gewilde plek om te wonen

Bord de Zeven Steegjes 50 jaar

In het hart van Utrecht, tussen de Oude Gracht en de Singel, ligt een uniek stukje geschiedenis: de zeven steegjes. Dit typisch 19e-eeuwse arbeidersbuurtje is in zijn geheel bewaard gebleven en vertelt het verhaal van de katholieke arbeidersgezinnen die hier sinds 1842 woonden.

De huizen waren eenvoudig, zonder keuken of wc, maar voor die tijd toch behoorlijk luxe. Water werd gehaald uit een paar waterpompen of direct uit de gracht.

Kleine huisjes voor katholieke gezinnen: dat betekent over het algemeen met veel mensen in weinig kamers leven. Gezinnen met tien kinderen die woonden op 45 vierkante meter waren geen uitzondering. 

2 ramen in de zeven steegjes
Aangezicht straat Zeven Steegjes

Het Restauratiefonds maakte de restauratie in het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw financieel mogelijk. Harry Kers vertelt:

Wij waren nodig op het moment, dat het echt nodig was

2 inwoners van de Zeven Steegjes

Een hechte gemeenschap

Greet Abels woont hier al haar hele leven. "Je leefde hier op straat met elkaar," herinnert ze zich. "De kinderen speelden buiten en iedereen kende elkaar. Toen mijn zoon een pleister op zijn oog moest dragen, wist de hele buurt dat en hielpen ze hem herinneren wanneer de pleister eraf mocht." 

De renovaties in de jaren negentig brachten extra woonruimte en moderne voorzieningen, maar de hechte gemeenschap bleef bestaan. 

Ondanks de veranderende huishoudsamenstelling houden de zeven steegjes het karakter van een volksbuurt

 vertelt Monique Kampinga, Directeur Stadsherstel Utrecht.

Aan het werk

De huisjes in de zeven steegjes zijn zeer gewild, maar niet iedereen kan zomaar in de zeven steegjes komen wonen. Stadsherstel wil dat het karakter van de wijk behouden blijft en dat heeft niet alleen te maken met het restaureren van de huizen, maar ook met de mensen die er wonen. 

Aangezicht straat Zeven Steegjes

Er wonen nog steeds families van het eerste uur in de zeven steegjes

 

weet Monique Kampinga