Zelfwerkzaamheid

Wanneer u een gedeelte van de restauratie zelf wilt uitvoeren dan zijn de volgende punten van belang:

  • De ambtenaar van uw gemeente controleert of de werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de verstrekte omgevingsvergunning. Zeker als u de monumentale waarde van het pand zou kunnen aantasten, is het raadzaam deze werkzaamheden aan een professional over te laten.
  • Voor de aanvraag van de Restauratiefonds-hypotheek is het belangrijk dat u vooraf een ‘juiste’ bepaling van de instandhoudingskosten vraagt aan het onder regie van het Restauratiefonds geselecteerde bouwkundige bureau. Met ‘juiste’ bedoelen wij dat u voor de werkzaamheden die u zelf uitvoert, alleen de materiaalkosten opvoert. Uw eigen arbeid  bij zogenaamde zelfwerkzaamheid wordt niet gezien als subsidiabel en komt dus ook niet voor de goedkope lening in aanmerking. Een uitzondering is als uw arbeidsuren zijn gemaakt vanuit een door u gedreven onderneming.
  • Als een eigenaar de werkzaamheden zelf uitvoert, merken wij dat de planningshorizon vaak ook wat verder ligt. Wij raden u aan de kostenbepaling aan het bouwkundige bureau te vragen voor werkzaamheden in de komende twee jaar. Kiest u voor een langere planningshorizon - bijvoorbeeld vijf jaar - dan kan het pand er veel slechter bij staan dan nu. Daarnaast zijn de restauratiekosten (door inflatie en extra verval) over een lange periode minder goed in te schatten. Uw restauratieplan sluit dan niet meer aan op de werkelijke situatie.

Heeft u een vraag?

Onze coaches staan voor u klaar

088 253 90 10