Bent u eigenaar of beheerder van een monumentale kerk? Wij denken graag met u mee over de restauratie en het in stand houden van de kerk. De financiering is afhankelijk van het soort monument dat de kerk is. U leest hier meer over de mogelijkheden.

 

Financieel alles goed geregeld

Wij helpen u met het maken van de juiste keuzes voor een passende financiering. Naast het onderhoud kunnen wij ook andere verbouwingskosten financieren. U regelt alles bij ons in één keer. Hieronder krijgt u meer informatie over de mogelijkheden per soort monument.

 

Heeft u een vraag?

U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 08:00 en 17:30 uur. 

088 253 90 00

Rijksmonumentale kerk

Brim-subsidie voor instandhouding

Als uw kerk een meerjarenplan heeft voor het onderhoud, kunt u een Brim-subsidie krijgen. Wij betalen deze namens de overheid aan u uit.

Brim-subsidie

Kerken Nevenfunctie-Lening

Zijn er investeringen in uw kerk nodig? Om het kerkgebouw vaker of anders te kunnen gebruiken zijn vaak aanpassingen nodig. Denk hierbij aan zaken als een keuken, (extra) sanitaire voorzieningen, isolatie of een nieuwe installatie. Voor de uitvoering van deze aanpassingen kunt u tegen een lage rente lenen:

Kerken Nevenfunctie-Lening​​
 

Ander type monumentale kerk

Cultuurfonds-hypotheek met lage rente


In verschillende provincies kunt u onder bepaalde voorwaarden voor de restauratie van uw kerk lenen met een lage rente.  

Cultuurfonds-hypotheek

Lening met lage rente uit Regionaal Restauratiefonds


Het kan zijn dat de gemeente of provincie waar uw kerk staat een eigen Restauratiefonds heeft voor het in stand houden van monumenten, u kunt hier onder bepaalde voorwaarden tegen een lage rente lenen.

Regionale Restauratiefonds​en
 ​​

 

Aanvullende lening

Of uw kerk nu een rijksmonument of een ander monument is, het kan zijn dat u voor bepaalde kosten niet in aanmerking komt voor een subsidie of een lening met lage rente. Dan helpen wij u graag met een aanvullende lening.Met een aanvullende lening regelt u ook de financiering van alle kosten. Dus ook kosten die niet aanmerking komen voor subsidie of een lening met lage rente. Bel of mail ons als u hier meer over wilt weten, of kijk op de pagina's van onze marktconforme aanvullende leningen. 

Monumentenhypotheek

Garantstelling SKG

Wij werken samen met de Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG), ‘de financiële dienstverlener van de protestante kerk’. Het doel van deze samenwerking is er voor te zorgen dat u als kerkeigenaar gebruik kunt maken van de mogelijkheden die beide partijen bieden en deze op elkaar aan te laten sluiten. 

​Betaalbelofte

Bij financiering voor een kerkgebouw geeft de SKG een zogenaamde betaalbelofte af. Hierdoor kan het Restauratiefonds de gelden uit een subsidie of laagrentende lening gemakkelijker uitbetalen. Dit omdat wij weten dat de SKG op enig moment de andere middelen, de restauratiekosten die niet gedekt worden door subsidie of een laagrentende lening, zal storten.

Bezoek de website van de SKG

Welke financiering past bij mij?

Door een aantal vragen te beantwoorden kunt u zien welke financieringsmogelijkheden het beste bij uw situatie passen.

 • Wat is de postcode en huisnummer van uw monument?
 • Wat betekent particulier?

  Particulier of zakelijk

  Particulier: het monument is uw eigen woning.
  Zakelijk: u vraagt financiering aan als rechtspersoon, dat kan bijvoorbeeld een bedrijf of een stichting zijn.

 • Wat betekent restauratie

  Restauratie

  U onderhoudt uw monument, om de monumentale waarden van het pand te behouden.

 • Wat betekent herbestemmen

  Herbestemmen

  U geeft een nieuwe functie aan uw pand (bv. horeca- of zorgfunctie).

 • Wat betekent verduurzamen

  Verduurzamen

  U past energiebesparende maatregelen toe aan uw pand.