Nieuwe seniorenwoningen in Opende met hulp van het Cultuurfonds voor Monumenten

Publicatiedatum

Een oude boerderij in Opende (gemeente Westerkwartier) is omgebouwd tot vijf nieuwe duurzame appartementen voor senioren. Het Cultuurfonds voor Monumenten Groningen maakte dit mogelijk door een lening met een lage rente. Susan Top (gedeputeerde provincie Groningen) bezocht vrijdag 21 juni het herbestemde karakteristieke pand samen met vertegenwoordigers van het Nationaal Restauratiefonds, het Cultuurfonds, Scholten Kammingafonds en de gemeente Westerkwartier.

Cultuurfonds voor Monumenten Groningen

Impuls voor leefbare omgeving


Met de nieuwe bestemming van de boerderij ontstaan er extra woningen voor senioren in de regio. Vanwege de vergrijzing en de wens van ouderen om kleiner te wonen is daar sterk behoefte aan. Het Cultuurfonds voor Monumenten Groningen maakt zich sterk voor lokaal erfgoed dat een impuls geeft aan een aantrekkelijke en leefbare omgeving. In de afgelopen 20 jaar heeft het fonds bijna 50 leningen met lage rente verstrekt in de provincie Groningen. Zo zijn een voormalige school aan de Sint Walburgstraat in de Groninger binnenstad en het Groen Gasthuis in Warffum gerestaureerd, herbestemd of verduurzaamd. 

Onder de indruk


Ugur Özcan, directeur-bestuurder van het Restauratiefonds, is onder de indruk van het resultaat in Opende. “Dit is een inspirerend voorbeeld van lokaal erfgoed dat de regio kleur geeft, dankzij de goede samenwerking in Groningen. Ik nodig provincies en maatschappelijk betrokken organisaties uit om via de Cultuurfondsen voor Monumenten duurzaam te investeren in lokaal erfgoed. Dat is het waard.” Eigenaren van een gemeentelijk monument of karakteristiek of beeldbepalend pand kunnen via het fonds een lening aanvragen voor restauratie, herbestemming en verduurzaming van het pand. 

Geef aan de Cultuurfondsen voor Monumenten Welke financiering past bij mij voor de ondernemer? Welke financiering past bij mijn monument?

Terugblik bezoek boerderij in Opende

Video
Cultuurfonds voor Monumenten Groningen
Cultuurfonds voor Monumenten Groningen

Cultuurfonds voor Monumenten Groningen 


Het fonds bestaat sinds 2003 en is een initiatief van het Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds. De provincie is de grootste partner sinds de start, naast schenkers als het Scholten Kamminga fonds. Eigenaren in de provincie Groningen kunnen de lening aanvragen bij het Restauratiefonds tegen gunstige voorwaarden. De rente en aflossing worden teruggestort in het monumentenfonds. Zo ontstaat een doorlopend en duurzaam fonds en kan het geld steeds opnieuw worden uitgeleend voor nieuwe projecten.

Cultuurfonds-hypotheek