Inbreng overige (eigen) middelen

Naast onze financieringsproducten is vaak de inbreng van een vorm van eigen middelen noodzakelijk om de financiering ‘rond’ te krijgen. Eigen geld inbrengen verlaagt uw financieringslasten, de kans dat u de financieringslasten kunt betalen wordt hierdoor groter, of omdat u anders onvoldoende zekerheid biedt. Met dit laatste bedoelen wij dat uw totale hypotheek niet hoger mag worden dan de waarde van uw pand na restauratie.

Heeft u een vraag?

Onze coaches staan voor u klaar

088 253 90 10

Eigen middelen: direct beschikbaar spaargeld

Uiteraard kunt u een stuk van de aankoop, restauratie en verduurzaming van uw pand met eigen middelen betalen. Berekent u van te voren wel hoeveel eigen middelen u nog achter de hand moet houden voor onvoorziene uitgaven en inrichting van uw pand. De rente voor een lening voor de inrichting van uw pand is namelijk niet fiscaal aftrekbaar. Het is dus voordeliger deze kosten uit eigen middelen te betalen en de restauratiekosten te financieren. Uiteraard kan de situatie zich voordoen dat het eigen middelen nodig is voor een positieve kredietbeoordeling.

Voor een financiering die u aanvraagt bij het Restauratiefonds en die niet voor uw eigen woonhuis is, geldt een andere regel. Wij vragen u als basis minimaal 25 procent eigen geld in te brengen van de totale investeringssom. Onder de investeringssom verstaan wij onder andere: aankoop, restauratie, kosten koper, verduurzaming en een post onvoorzien van 10%.

Schenken door derden als u jonger bent dan 40 jaar

Als u tussen de 18 en 40 jaar bent mogen derden u eenmalig een hoog bedrag, maximaal  €102.100 (vrijstelling 2019), belastingvrij schenken voor uw eigen woning. Dit geld mag gebruikt worden voor de aankoop en restauratie, maar ook voor bijvoorbeeld aflossing van een bestaande eigen woningschuld. Op de site van de Belastingdienst kunt u alle voorwaarden lezen.

Overwaarde inbrengen bij aankoop andere woning

Is uw huidige woning al verkocht? Is de verkoopprijs hoger dan uw hypotheekschuld? Dan heeft u overwaarde. Overwaarde kunt u inbrengen als een vorm van eigen middelen. Besluit u de overwaarde niet in te brengen, maar dit bedrag te financieren met een lening dan is de rente over deze lening niet fiscaal aftrekbaar. Staat uw huidige woning nog te koop dan kunt u 85 procent van de te verwachten overwaarde meefinancieren in de vorm van een overbruggingsfinanciering.