Offerte

Van het Restauratiefonds heeft u een offerte ontvangen voor de financiering van de restauratiekosten en eventueel de aankoop van uw monument.

Het totaalbedrag van de financiering kan opgebouwd zijn uit verschillende leningen. Het deel van het totaalbedrag dat is bestemd voor de restauratie, komt in een bouwdepot, oftewel Bouwrekening. 

Het traject, stap voor stap

 • U heeft een financieringsaanvraag gedaan bij het Restauratiefonds. Dat heeft u gedaan door een ingevuld aanvraagformulier, voorzien van de gevraagde bijlagen, naar ons te versturen. 
 • Het Restauratiefonds kijkt of uw aanvraag compleet is en vraagt eventueel aanvullende gegevens of documenten op. Die kunt u per post of per e-mail sturen.
 • Het Restauratiefonds maakt (na een positieve kredietbeoordeling) een financieringsofferte, gebaseerd op de specifieke situatie van u en uw monument.
 • De offerte is drie weken geldig. In die tijd bedenkt u of u op ons aanbod ingaat.
 • Als er al een hypotheek op het pand rust, bijvoorbeeld in het geval u al eigenaar van het monument bent, is het verstandig om de eerste hypotheekverstrekker op de hoogte te stellen van de nieuwe lening.
 • Zodra u akkoord heeft gegeven op de offerte, stelt het Restauratiefonds de notariële akte op. Dit duurt maximaal 5 werkdagen. Deze wordt naar de notaris verzonden. Daarmee start de volgende fase.

Goed om te weten

CAR-verzekering

Wilt u een hypotheek van het Restauratiefonds afsluiten, dan dient u een CAR-verzekering te nemen.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek bij het Restauratiefonds.

Contact

Wij helpen u graag met de vragen die u heeft. U kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.30 uur.

088 253 90 20

Veelgestelde vragen over de offerte

Heeft u behoefte aan toelichting op de offerte of wilt u over een aspect van de financiering meer informatie? Het Restauratiefonds beantwoordt de veel voorkomende vragen.​

 • Hoe werkt de Bouwrekening?

  Zodra de akte gepasseerd is, ontvangt u van het Restauratiefonds bericht. U kunt dan gaan declareren. Uw lening gaat in op de datum van het passeren van uw akte. Zodra de lening in gaat wordt het leningbedrag in de Bouwrekening gestort. Hoe dat gaat, leest u in het onderdeel Klaar met restaureren.

  Over het positieve saldo in de Bouwrekening ontvangt u creditrente. Dit ontvangt u maximaal twee jaar. Deze creditrente wordt gedurende de looptijd van de Bouwrekening verrekend met de verschuldigde rente over uw leningen.

 • Waarom wordt de mogelijkheid geboden om hoger in te schrijven?

  Misschien heeft u in de toekomst aanvullende financiering voor uw monument nodig. Bijvoorbeeld voor onderhoud van uw pand. Wellicht kan het Restauratiefonds deze - na een nieuwe positieve kredietbeoordeling - verstrekken. Om te voorkomen dat u dan opnieuw naar de notaris moet, kunt u op voorhand kiezen voor een ‘hogere hypothecaire inschrijving’. Wat u met een hogere inschrijving doet, is alvast de voorwaarden scheppen om in de toekomst eventueel een aanvullende financiering te kunnen regelen zonder tussenkomst van de notaris. Dat scheelt tijd en kosten. Houdt u er wel rekening mee dat de notariskosten nu, door de hogere inschrijving, iets hoger kunnen uitpakken.